“meta-pixel”

Få hjælp til Angst i Silkeborg

Overvind din angst og bliv fri igen.

Hvad er angst?

Søger du hjælp til at forstå og håndtere angst i Silkeborg? Angst er en naturlig del af vores liv, men det kræver nogle gange specifikke udløsere, før vi bliver opmærksomme på den. Det er muligt, at du ikke engang er klar over, at det, du oplever, faktisk er angst.

Måske fordi det på en eller anden måde altid har været der som et ubehag i kroppen, du har været nødt til at leve med?

Angst er vores alarmberedskab, som sætter gang i ubehag i kroppen, fordi der er fare på færde. Noget er helt ude af balance. Noget virker truende for dig som person.

Angst er osse blevet en meget udbredt psykisk lidelse, da den kan blive så dominerende, at vi ikke kan gøre det vi plejer at kunne gøre, som f.eks. plejer du at kunne tage i en butik og handle, men det kan du ikke længere, fordi du får det så dårligt, at du bliver hjemme og måske får en anden til det. Det er så frustrerende ikke at kunne det som du før tog som en selvfølge og det som du virkelig bare gerne vil.

Angst er indefra styret modsat frygt, som er udefra styret f.eks. ved, at du pludselig ser et farligt dyr.

Er angst en psykisk lidelse?

Når angsten for alvor begynder at styre dig, så kan man begynde at tale om angst som en psykisk lidelse. Det første du skal gøre, er at gå til din læge. Her vil du blive bedt om at svare på en række spørgsmål for at lægen kan spore sig ind på, hvor meget angsten fylder og hvilken en behandling der skal tilbydes. Ofte vil man få en henvisning til en psykolog til at starte med. Hvis det ikke er nok, vil man blive henvist til psykiatrien.

Har jeg brug for medicin?

En psykiater er en specialiseret læge og kun lægeuddannede må ordinere medicin. Måske du har brug for medicin til at dæmpe angsten tilstrækkeligt til, at du kan overvinde din angst. Det er meget forskelligt, hvordan man har det med medicin og det er også forskelligt, hvordan medicinen virker. Den samme medicin kan have forskellig virkning også selvom angstsymptomerne er de samme. Vi er uanset unikke som mennesker og med den historie og de ressurser, vi har med os. Jeg hjælper dig gerne med at blive mere afklaret ind i dine muligheder i forhold til, hvem du er, og hvad du har det bedst med lige nu.

Hvordan ved man, at man har angst?

Angsten har sit eget sprog og tegn til dig, når den prøver at gøre dig opmærksom. Du skal især lægge mærke til, hvad der sker i din krop. Hvad er blevet ubehageligt? Hvor spænder jeg? Er det noget jeg mærker hele tiden eller er det i bestemte situationer?
Hvilke følelser er svære for mig at rumme?
Hvilke tanker kommer igen og igen, når jeg mærker det ubehagelige?

Hvad er det egentlig jeg er bange for?

Man ved, at man har angst, når man kan genkende sig selv i flere af de nedenstående symptomer på angst. Samt kan se, at det har overtaget ens livskraft og energi på en måde, hvor man er begyndt at udvikle en ”undgå angsten strategi”. Man bliver mere og mere ufri. Jeg anbefaler, at man taler med en læge eller en anden specialist, der kan hjælpe med angst. Altid godt at få talt med en erfaren og kompetent om noget, der kan mistænkes for angst. Det er i sig selv typisk at man kan begynde at gøre angsten langt værre og mere alvorlig oppe i sine tanker, hvis man ikke deler det med nogen.

Som sagt, vi har alle angsten i os, så spørg gerne dig selv: Hvor meget styrer angsten styrer mig?
Angst kan forveksles med frygt og med ængstelighed. Frygt kommer som hovedregel udefra og er mere konkret rettet mod noget udenfor en selv. Angst kommer mere indefra og kan virke grænseløst og uoverskueligt at sætte en finger på. Der vil være behov for at kigge ind ad for at tage hånd om angstens rod. Ængstelighed er en nervøsitet, der kan være ubehagelig, men alligevel stadig til at håndtere. Angst er på et stadie, hvor det netop er blevet svært selv at håndtere.

Hvilke symptomer er der på angst?

  • Spændinger i kroppen, typisk i nakken, skuldrene, kæberne, hofterne.
  • Spændingshovedpine som følge af opspændt tilstand
  • Kraftig hjertebanken
  • Åndenød, gisper, hyperventilerer, trækker vejret meget overfladisk
  • Svedige kolde hænder og fødder samt modsat meget varme hænder
  • Rødmen
  • Tørre øjne og tør i munden
  • Sveder ekstra meget
  • Svimmel
  • Sortner for øjnene
  • Ryster, skælver, kuldegysninger
  • Forstoppelse
  • Tissetrang, betændelsestilstand
  • Opkast, mavesyre, luft i tarmen
  • Energiforladt, meget træt, svært ved at sove
  • Tankemylder, katastrofe tanker, overvægt af negative tanker

 

Hvis du har nogle af ovenstående symptomer, og har brug for at drøfte dette, så tøv ikke med at kontakte mig.

Hvordan føles angst?

Angst kommer af følelser, som vi er bange for. Følelser der er så stærke, at vi ikke kan rumme dem. Det er som, at vi bliver bange for vores egne følelser. Vi har på en eller anden måde lært at stærke følelser er farlige. Det kan være noget vi er vokset op med, noget som måske kommer fra vores forældre. Det er ikke sikkert, at det er bevidst. Det kan være noget, som er ubevidst i familien, som er ligesom en skjult lov: F.eks: Det er ikke tilladt at græde, at være vred.
Ens hjerne tolker altså de her stærke følelser som farlige for en og kroppen gør derfor modstand og det bliver ubehageligt.

  • Har det været eller er det risikabelt at vise følelser?
  • Har du undgået at udtrykke bestemte følelser?
  • Er visse følelser mere end blot følelser? Hvilke?
  • Angst kan føles, som om man skal dø.
  • Det kan føles, som om man er helt følelsesløs.
  • Det føles som man er stivnet.

Hvorfor får man angst?

Som jeg var lidt inde på i forhold til følelser, så kan der være bestemte grunde til, at du har udviklet angst. Det er en stor lettelse, når man kan se sammenhængen og ved sådan nogenlunde, hvorfor angsten er kommet. En ting er sikkert, angsten kommer ikke helt uden grund.

  • Det kan være, fordi der følelsesmæssigt har været noget i barndommen, som ikke kunne rummes.
  • Der kan være angst i din familie måske generationer tilbage, noget som du nu bærer på, som ikke er blevet helet endnu. Dit nervesystem kan derfor være følsomt og nærmest overtage det dine forældre eller måske bedsteforældre ikke fik taget sig af.
  • Det kan være fordi dine forældre havde svært ved at rumme bestemte følelser og derfor undertrykker du også de samme følelser. Følelser er farlige. Udvalgte følelser er farlige.
  • Det kan være du har oplevet noget voldsomt og pludseligt.
  • Du er blevet overbelastet i længere tid, stress.
  • Du er blevet udfordret mere end du kan klare og mere end du selv har anerkendt.

Hvilke former for angst findes der?

Der findes omkring syv forskellige former for angst. De her er i hvert fald de mest almindelige. Det kan sagtens være du har flere af dem. Det kan også være du har mest af en og lidt af et par af de andre. Du er unik og det er din angst osse. Det gode ved de her kategoriseringer er, at du herved kan begynde at indsnævre din angst. Det er vigtigt du bliver eksperten i din angst, så jo mere overblik du kan danne dig jo bedre. Jo mere du kan afgrænse angsten jo bedre.

Hvad er generaliseret angst?

Generaliseret angst kendetegnes netop ved, at man generelt er meget anspændt og bekymret i en sådan grad, at det overskygger ens livsglæde. Man er med hele sin krop på vagt og urolig indeni.

Hvad er præstations angst?

Præstations angst er en angst, der kommer i situationer, hvor man selv synes og føler, at man skal præstere noget for at være okay. Det kan være til eksamen, men også sammen med andre, hvor man skal leve op til noget, hvor man egentlig er bange for andres domme på en. Man kan godt være sammen med andre, hvis man blot kan være mere anonym, som at gå en tur gennem byen eller handle ind.

Hvad er social angst?

Social angst opstår i forhold til sociale sammenhænge, hvor man bliver meget utilpas og faktisk ønsker at undgå det, fordi det er meget krævende for en. Man er bange for, hvad de andre tænker om en, bange for at blive bedømt, at være forkert. Det kan betyde, at man f.eks. ikke tør tage ind i byen, ikke tør tage bussen, ikke tør tage til fødselsdag.

Hvad er panik angst?

Panik angst er angst, som kommer pludseligt, hvor man meget hurtigt får det så dårligt, at det føles som om man kan dø af det. Panik angst er ligesom, at hele ens krop går i panik. Det er helt ufarligt, men sådan føles det ikke, da man ofte får stærk hjertebanken og åndedrætsbesvær. Når man lider af panik angst får man gentagne gange panik anfald og ofte ret pludseligt. Der kan sagtens gå flere dage imellem anfaldene.

Hvad er sygdoms angst?

Sygdoms angst er angst for sygdomme, at man er mere end almindeligt bange for at blive syg, eller bange for ens nærmeste bliver syge eller begge dele.

Hvad er enkelfobi?

Enkelfobi kendetegnes ved, at man er bange for en enkelt ting, f.eks. edderkopper, flyveture.

Hvad er agorafobi?

Agorafobi er angst for åbne pladser, hvor man netop er bange for at få panikanfald blandt andre. Man er bange for at få angstanfald udenfor sit hjem, bange for hvad der så vil ske, bange for ikke at kunne få hjælp, ikke kunne slippe væk.

Hvad er angst for angsten?

De fleste der har angst, oplever også at få angst for, at angst kommer. Det er så frustrerende, specielt når man oplever, at man næsten har overvundet sin angst. Så kommer yderligere en angst for at få angsten (igen). Det kan let komme til at dominere meget og man må nok bare erkende, at det er en del af selve angsten. Ligesom angsten slipper, fordi man lærer at håndtere og rumme den, ja så slipper angsten for angsten også.

Hvordan hænger depression og angst sammen?

Når man får angst, bliver man så udfordret og oplever igen og igen, at der er noget, man ikke tør og ikke kan. Det er et enormt pres på hele ens psyke og nervesystem. Man mister sin energi, da man kommer på overarbejde. Nogen bryder så meget sammen underpresset og mister så meget troen på sig selv. Det kan naturligt trække en indad og ned ad i en depression. Som ved angst er det også kendetegnende ved depression, at man tænker ekstra mange negative tanker, især om en selv. Der er jo noget man ønsker at gøre, som man ikke kan mere. På den måde kan man få en depression samtidig med, at man har angst. Det vigtige er, at tage fokus på selvomsorg, medfølelse, nænsomhed overfor en selv. Det er ofte meget svært at overvinde angst, når man er nede i en depression. Det vil først og fremmest være depressionen, der skal tages hånd om, så man kan opbygge energi, styrke, selvværd og selvomsorg.

Hvordan hænger stress og angst sammen?

Der er mange, som udvikler angst efter en periode med stress. Begge dele er en enorm overbelastning af ens nervesystem og psyke. Så det er på en måde helt naturlige mekanismer, der sættes i gang simpelthen, fordi man er på overarbejde. Ens forsvar er slækket og måske er det tid til at finde et helt nyt forsvar. Det giver en åbning for, at angsten kan tage over. Angsten er et alarmberedskab, der prøver at fortælle, at nu er det tid til at stoppe op.

Hvordan hænger selvværd og angst sammen?

Kendetegnende ved angst er tanker og følelser om ikke at kunne slå til, føle sig presset og kigget på og dømt ude. Ofte bliver man mere og mere kritisk overfor sig selv. Man kan jo ikke gøre det som andre kan. Man kan ikke det man før kunne. Man skammer sig over sig selv og bliver i tvivl om andre kan forstå en.

Ens selvværd og tillid til sig selv bliver mindre og mindre.
Mange der får angst har før angsten tog over et lavere selvværd. Når man har et lavt selvværd er man på usikker grund indeni og det kan give en åbning for angsten. Angsten vil jo dybest set gerne hjælpe. Den prøver at sige, at du skal komme i sikkerhed.
Når man har angst er det så grundlæggende at tage fokus på opbygning og heling af selvværdet.

Hvordan hænger kriser og angst sammen?

Angst kan også komme, når man har været igennem en krise og oplevet større forandringer i ens liv. Man kan have svært ved at finde fodfæste. Man kan ikke helt følge med. Igen kan det være en proces som har noget at gøre med, at man bliver i tvivl om sig selv og hvem man er og hvad man kan.

Tempoet bliver let for højt og man presser sig selv eller ens arbejdsgiver presser på, så man ikke får den ro, man har brug for til at komme i balance igen ud fra det nye ståsted.

Hvilken angst behandling tilbyder jeg?

Jeg tilbyder en meget individuel tilpasset angst behandling, da jeg har god erfaring med at kombinere forskellige metoder.

Jeg arbejder ofte med en kombination af kognitiv terapi, kropsterapi, eksistentiel terapi og traume terapi.

Vi arbejder med dine tanker, tankemønstre, håndtering af tanker.
Vi arbejder med dine følelser og håndtering af følelser, så du kan rumme de svære følelser.
Vi arbejder med hvordan tanker, følelser, krop og adfærd hænger sammen.

Vi vil arbejde med en bevidstgørelse af:
Hvordan angsten fungerer i dig?
Hvorfor angsten tager styringen?
Hvad er angstens kerne?
Hvad der sker i kroppen?
Hvordan kan din krop hjælpe dig med at rumme og håndtere angsten?
Hvordan får du ro i kroppen?
Hvad kan du gøre for at få ro på dit tankemylder og bekymringer?

Når man har angst, virker det altoverskyggende og uoverskueligt, så derfor er det en stor fordel at begynde at afgrænse angsten konkret: I hvilke situationer får jeg angst og hvornår er angsten slet ikke på spil?

Jeg tilbyder at hjælpe dig med angst eksponering, altså der hvor du i praksis, i din hverdag skal til at udfordre din angst. Vi aftaler i små skridt, hvilke skridt du skal tage i forhold til angsten. Samt hvordan du gør og hvilken støtte du har brug for. Jeg har også en terapihund, som kan være en hjælp.

Angst og identitet

Det er vigtigt at arbejde med årsagen og finde ind til kernen i det man er bange for.
Det kan se banalt ud på overfladen, men nedenunder kan hele ens identitet være på spil.
Det skal forstås sådan, at man grundlæggende er blevet usikker på, hvem man egentlig er. Om man kan leve op til det, der forventes.

Om man overhovedet kan noget som helst af det, der kræves for at blive accepteret og passe ind. Det er smertefuldt og kan lamme ens handlinger ud ad til så meget at man bliver mere og mere isoleret.

Det er essentielt at arbejde med ens identitet og se på hvem man er bag ved angsten.
Du er ikke angsten. Du er ikke angst. Du er en unik person der har angst lige nu eller måske ”kun” i bestemte situationer med bestemte mennesker. Du er meget mere end den angst, der lige nu styrer en del af dit liv. Du er helt unik og forandrer dig i takt med dine udfordringer. Men noget i dig er det samme. Det kan du mærke i hjertet.

Hvordan hjælper man børn med angst?

Når børn har angst, er det vigtigt, at de voksne omkring barnet ved, at det er angst. Det kan nogle gange komme snigende gennem tiltagende ængstelighed og de voksne kommer måske til at presse barnet mere end godt er. Der er flere ting som er vigtige, når man vil hjælpe børn med angst: Noget handler om ens indstilling til barnet og andet om styrkende aktiviteter.

  • Anerkend at barnet er bange, det kan være let at underkende barnets kamp indeni.
  • Bevar roen og troen på, at barnet nok skal overvinde angsten med tid.
  • Sæt ord på angsten ved at adskille den fra barnet. Barnet er mere og større end angsten.
  • Bliv sammen kloge på angst gennem bøger og videoer- lad barnet blive ekspert på angst.
  • Lav noget blidt og sanseligt sammen som f.eks. massage, lytte til musik.
  • Ture i naturen styrker indre balance.
  • Lav kreative aktiviteter sammen, da det styrker barnets evne til at tænke kreativt.
  • Opbyg fortrolighed gennem tillid til barnet uanset om barnet vakler og bliver frustreret.
  • Lav noget fysisk sammen, der er sjovt og som styrker.
  • Bevar tålmodigheden og troen, når det går langsomt eller går tilbage i udvikling.
    Det er så vigtigt at du siger og viser, at du tror på barnet, da det ofte vil miste troen og tilliden til sig selv. Barnet har brug for masser af psykisk opbakning og nærvær.
  • Meditér sammen (5 min. er langt bedre end ingenting), det styrker sindet og indre ro.
    Der findes masser af børne meditationer på YouTube og i apps til mobilen
  • Hjælp barnet i små skridt til gradvist at overvinde det, der føles farligt- mærk efter at det sker i passende tempo, lad barnet gå forrest om muligt. Aftal en plan. Vær obs på, der ikke går præstation i det for barnet eller for dig. Det er en hårfin balance at mærke efter hvornår, der skal skubbes blidt og hvornår der skal slappes af.

Læs mere

Affirmationer til angst

Lyt til videoen og styrk dig selv

Priser

Individuel session: 800 kr for 75 min.
Studerende og ID studerende: 500 kr for 75 min.

Jeg har tavshedspligt

Ved afbud senere end kl. 8.00 samme dag betales fuld pris. 

Kontakt

​Ring eller skriv endelig så kan vi tage en uforpligtende snak.