Angst

Præstationsangst hører under diagnosen generaliseret angst. Men for mange er lige præcis det her med at skulle præstere og vise sig selv for andre så belastende, at det har udløst en angst der forhindrer en i at være fri og gøre det, man ønsker at gøre.

Når man har angst virker det altoverskyggende og uoverskueligt, så derfor er det en stor fordel at begynde at indsnævre det konkret: I hvilke situationer får jeg angst og hvornår er angsten slet ikke på spil?

​Symptomer

Præstationsangst kan komme snigende og vokse sig gradvist større og større. Det kan også vise sig som et angstanfald, hvor man pludselig får hjertebanken, åndenød, sveder og har det, som om man er tæt på at dø.

​Tanker, følelser og krop

I min behandling af angst arbejder jeg med sammenspillet mellem tanker, følelser og krop. Hvordan Ofte bekymrer man sig meget og ens tanker kan fuldstændig tage over, så man bliver drænet for energi. Mange negative tanker, fører til spændinger i kroppen og en konstant følelse af mindreværd og afmagt.

​At indkredse angsten og arbejde med identitet

Det er vigtigt at arbejde med årsagen og finde ind til kernen i det man ren faktisk er bange for. Det kan se banalt ud på overfladen, men nedenunder kan hele ens identitet og eksistensgrundlag være på spil.

Det skal forstås sådan, at man grundlæggende er blevet usikker på, hvem man egentlig er og om man kan leve op til det der forventes, om man overhovedet kan noget som helst af det der kræves for at blive accepteret og passe ind. Det er smertefuldt og kan lamme ens handlinger ud ad til så meget at man bliver mere og mere isoleret.

Unge og præstation

Årsagen til at så mange unge lider af præstationsangst, er at man jo netop er i gang med at blive mere selvstændig og skabe sin egen identitet. Det er en proces, hvor der er behov for ro og selvomsorg, da det kan være meget sårbart.

Får man ikke det, er det let at mærke presset udefra og vende al energien ud for at følge med og forsøge at passe ind i det fælleskab, som vi hver især higer efter at være en del af.

​Selvværdet og troen på sig selv får et knæk

Kendetegnende ved præstationsangst er tanker og følelser om ikke at kunne slå til, føle sig presset og kigget på og dømt ude. Ofte bliver man mere og mere kritisk overfor sig selv.

Ens selvværd og tillid til sig selv bliver mindre og mindre, og det er næsten altid lille i forvejen og kan direkte være årsagen til at præstationsangsten er begyndt at overtage styringen.

​Når man har været gennem en krise

Præstationsangst kan også komme, når man har været igennem en krise og oplevet større forandringer i ens liv end man helt kan følge med i. Igen kan det være en proces som har noget at gøre med, at man bliver i tvivl om sig selv og hvem man er og hvad man kan.

Tempoet bliver let for højt og man presser sig selv eller ens arbejdsgiver presser på, så man ikke får den ro, man har brug for til at komme i balance igen ud fra det nye ståsted.

Læs mere

Angst – hjælp til børn, unge og voksne

Skal angst altid bekæmpes?

Angst har et budskab?

Affirmationer til angst

Lyt til videoen og styrk dig selv

Priser

Individuel session: 800 kr for 75 min.
Studerende og ID studerende: 500 kr for 75 min.

Jeg har tavshedspligt

Ved afbud senere end kl. 8.00 samme dag betales fuld pris. Ved afbud en dag før aftalt tid betales 100 kr.

Kontakt

​Ring eller skriv endelig så kan vi tage en uforpligtende snak.